22 dec. 2016

Kerstkoekjes bakken - Aftellen naar kerst met 24 activiteiten

kerstkoekjes bakken, koekje op mok, kerstboom koekjes, recept chocolade koekjes, koekjes recept, kerst

Over 3 dagen is het al kerst en samen met andere bloggers tellen we af naar kerst met 24 activiteiten.
Mizz Flurry maakt elk jaar een adventskalender op haar blog. Dit jaar heeft zij ook andere bloggers gevraagd om mee te doen en zo is deze leuke kerst blog hop ontstaan. En vandaag is mijn blog aan de beurt.

Ik heb gekozen voor het onderwerp koekjes bakken. Toen ik dit onderwerp tussen de 24 activiteiten zag staan wist ik meteen dat ik dat graag wilde doen. Ik heb veel plezier gehad met het bedenken van dit overheerlijk recept van deze chocoladekoekjes, de kids vonden het trouwens geen probleem om als proefpanel de koekjes te testen en te proeven. De koekjes zijn goed gekeurd!

kerstkoekjes bakken, koekje op mok, kerstboom koekjes, recept chocolade koekjes, koekjes recept, kerst

Wat heb je nodig voor circa 30 koekjes:
350 gram bloem (gezeefd)
50 gram cacaopoeder (gezeefd)
190 gram poedersuiker (gezeefd)
10 gram vanillesuiker
200 gram boter
1 ei
snufje zout

Hoe maak je het:
Meng alle ingredi├źnten tot je een vaste bol deeg hebt. Ik heb het ongeveer 10 minuten laten draaien in een keukenmachine met een deeghaak.

Kneed het met de hand nog even goed door.

Verdeel het deeg in 4 delen. Rol er plakken van een cm dik op een bebloemd werkblad. Pak de losse plakken in folie en bewaar minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neen een plak deeg uit de koelkast. Rol nog even na op een werkblad met bloem.

Steek met kerstvormpjes koekjes uit. Leg ze op een bakplaat bekleedt met bakpapier en laat het nog 10 minuten koelen in de koelkast. Zo behouden de koekjes heel goed hun vorm tijdens het bakken.

Zo verwerk je alle plakken deeg. Van het deeg dat je overhoudt rol je weer een plak van een cm dik.
Bak de kleine koekjes ca. 8 minuten en de grote koekjes ca. 14 minuten.

kerstkoekjes bakken, koekje op mok, kerstboom koekjes, recept chocolade koekjes, koekjes recept, kerst
Voor het glazuur:
Kopje poedersuiker mengen met een eetlepel sinaasappelsap. Niet te dun.

Doe een schep glazuur in een klein ziploc zakje. Knip een puntje eraf. Zo kan iedereen zelf zijn eigen koekjes versieren.


Tips:
*De koekjes zijn in gesloten trommel een week houdbaar. Maar hier waren ze al binnen een paar dagen op, te lekker !


*Om een kerstboompje recht op te laten staan heb ik voor het bakken een kerstboom in twee├źn gesneden. En na het bakken met glazuur een helft achter een kerstboom geplakt.

*Snij met een mesje een klein rechthoekje deeg uit een koekje voor het bakken. Zo maak je een koekje dat je op een randje van een kerst mok kan zetten.


kerstkoekjes bakken, koekje op mok, kerstboom koekjes, recept chocolade koekjes, koekjes recept, kerst


kerstkoekjes bakken, koekje op mok, kerstboom koekjes, recept chocolade koekjes, koekjes recept, kerst


Aftellen naar kerst met 24 activiteiten:
Gisteren kon je op het blog van Nicole, meisje-eigenwijsje, lezen over het inpakken van kerst cadeautjes. Morgen kan je bij Maya, Mamamaai, een blog lezen over kerstboom knutselen.

In de link up hieronder zie je de activiteiten die al geweest zijn.


Veel plezier met koekjes bakken en natuurlijk een Fijne Kerst !
Yolanda

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Ik heb deze week ook al twee keer koekjes gebakken haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, deze zijn echt prachtig geworden! De verdere versiering vind ik ook echt mooi!

    BeantwoordenVerwijderen