Na het bakken van de banketstaafjes had ik de smaak te pakken om te bakken met amandelspijs. Tijd voor een nieuwe uitdaging: gevulde speculaas! Ook deze sinterklaas lekkernij wordt gemaakt met spijs en wij hier in huis vinden spijs allemaal erg lekker.
Ik heb het boek Rutger bakt en daar staat een recept in van gevulde speculaas met hazelnootspijs. Omdat ik wilde bakken met amandelspijs heb ik het recept hiervoor aangepast. Het resultaat? Een heerlijke gevulde speculaas taart die tot het laatste kruimeltje is opgegeten.
Wat heb je nodig voor 12 kleine puntjes:
300 gram amandelspijs (recept vind je hier)
SpeculaasDeeg:
125 gram roomboter
125 gram bruine suiker
250 gram bloem
1 eetlepel yoghurt
3 volle eetlepels speculaaskruiden
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baksoda
1 ei losgeklopt
Hoe maak je het:
Meng alle ingrediƫnten voor het deeg samen tot een bol. Verpak het deeg in folie en laat het zeker een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem een ronde springvorm met een doorsnede van 20 cm en smeer de bodem en de zijkanten in met boter.
Deel het speculaasdeeg in 2 delen, een groter en een kleiner deel. Rol het groter deel uit met een deegroller tot een lap van een cm dik. Bekleed de bodem en de zijkanten van de springvorm met dit deeg.
Smeer de amandelspijs uit over het deeg in de vorm.
Rol de rest van het deeg uit tot een deegplak die precies past binnen de deeg-rand van je vorm.
Bestrijk het speculaasdeeg met het los geklopte ei.
Bak de taart 35 minuten in het midden van de oven.
Laat de speculaastaart afkoelen in de vorm.
Snij de taart in 12 puntjes, en smullen maar!
PIN VOOR LATER |
Het boek Rutger Bakt staat vol met nog meer heerlijke recepten, dus als je nog op zoek bent naar een sinterklaas of kerst cadeau is dit boek zeker een aanrader. Het boek kost 29,95€ en kan je kopen bij Bol.com.
Vind je dit recept leuk? Volg mij dan op Facebook of op Instagram voor nog meer leuke tips en recepten.
Veel bakplezier en een fijne dag!
Yolanda
Heb gelijk zin in speculaastaart gekregen, heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenMmmm, dat ziet er weer lekker uit! ik vind dit ook zo lekker!
BeantwoordenVerwijderen