Dit jaar zal Koningsdag heel anders gevierd worden dan anders. We maken er een Woningsdag van. Hier in Frankrijk vieren we niet echt meer Koningsdag maar ik zette wel elk jaar de tv even aan om te kijken naar de gezellige Oranje sfeer in Nederland. Want dat mis ik nog altijd. Dit jaar halen we het Oranje gevoel binnenshuis door zelf lekkere oranje donuts te maken.
Benodigdheden voor ca. 16 stuks:
Donutdeeg:
* 15 gram gist
* 100 ml lauwe melk
* 500 gram bloem, gezeefd
* 100 gram suiker
* snuf zout
* snuf zout
* 3 eieren op kamertemperatuur
* 60 gram smolten boter
* 60 gram smolten boter
* zonnebloem olie om in te frituren
Oranje Glazuur:
* beker gevuld met poedersuiker
* vruchtenlimonade (al aangelengd)
* vruchtenlimonade (al aangelengd)
1. Los het gist op in de lauwe melk.
2. Meng bloem met de suiker en het zout.
3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Het deeg goed doorkneden tot het ei is opgenomen, dan pas volgend ei toevoegen.
2. Meng bloem met de suiker en het zout.
3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Het deeg goed doorkneden tot het ei is opgenomen, dan pas volgend ei toevoegen.
4. Voeg de gesmolten boter toe.
5. Voeg de melk met het opgeloste gist toe. Kneed tot een soepel deeg.
6. Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
7. Strooi bloem op het werkvlak. Rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm. Wanneer het deeg te plakkerig is om uit te rollen, net zo veel bloem er door kneden tot het niet meer plakt.
5. Voeg de melk met het opgeloste gist toe. Kneed tot een soepel deeg.
6. Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
7. Strooi bloem op het werkvlak. Rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm. Wanneer het deeg te plakkerig is om uit te rollen, net zo veel bloem er door kneden tot het niet meer plakt.
8. Steek met een glas van 5 cm doorsnede rondjes uit het deeg.
9. Steek met een appelboor kleine rondjes uit het midden.
9. Steek met een appelboor kleine rondjes uit het midden.
10. Verhit de olie tot 180°C.
11. Frituur de donuts, per 4 tegelijkertijd, tot ze beide kanten goudbruin zijn.
12. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
12. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
13. Voeg bij de poedersuiker per keer een theelepeltje vruchtenlimonade.
14. Roer het glazuur goed door, het mag niet te vloeibaar worden, er moet een lepel rechtop in kunnen blijven staan.
14. Roer het glazuur goed door, het mag niet te vloeibaar worden, er moet een lepel rechtop in kunnen blijven staan.
15. Voeg kleurstof toe en roer goed door.
16. Smeer met een lepel het glazuur op je donut. Strooi er meteen de rood wit blauwe hagel strooisel over het glazuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten